Das Boot

Radar bootje

Radar bootje

De boot. Onze basis, leefomgeving, meetplatform.

We richten ons tijdens dit veldwerk voornamelijk op het maken van radar- en seismische beelden van sedimentaire afzettingen op de bodem van enkele Noorse fjordmeren. Voor deze methoden hadden we een platform nodig wat stabiel genoeg is voor het meten, en daarnaast draagbaar en makkelijk in- en uit het water te krijgen (er zijn geen boothellingen). Een gloednieuwe opblaasboot werd aangeschaft, maar daar kun je natuurlijk niet even een paar antenne’s aan schroeven. Daarom hebben we zelf een custom-designed constructie uit voornamelijk tuinhout gemaakt, want het gewicht moest ook wel een beetje binnen de perken blijven. Omdat we hier buitengewoon trots op zijn is deze reportage gewijd aan de boot en de constructie. (lees verder…)

reageer!

Toedeledokie, wij zijn weer op veldwerk!

Ilja

Ilja

Na een lange reis zijn de poolrivierenexperts van de TU Delft weer op pad om ijzige rivieren te bestuderen. Met een bus vol instrumenten en een compleet meetvaartuig zijn we na twee dagen rijden en varen in Noorwegen aangekomen. Ons stekkie is dit keer in de Jostedalsbreen, een resterend ijskapje in Noowegen.

Om het geheugen even op te frissen, wie wat waar en waarom? (lees verder…)

4 reacties

Radar op een slee

Radar
Nog een laatste filmpje voor we onze biezen pakken en (met omweg) terugkeren naar Delft om de verzamelde data te gaan verwerken tot iets moois. 

(lees verder…)

reageer!

Meer dan zeehondenspek en scheepsbeschuit

Lunch
Wat houdt een poolonderzoeker op de been in de koudste, ruigste streken van de aarde? Afleiding is er maar weinig, en ook al is het gezelschap intellectueel stimulerend en het uitzicht prachtig, het voornaamste genoegen wat we hebben is het eten. Wees gerust, we hoeven niet te overleven op louter zeehondenspek en scheepsbeschuit! De keuze is beperkt maar wel voldoende gevarieerd om niet meteen met scheurbuik teruggevlogen te hoeven worden.

reageer!

Stop! Hammertime!

Video hammertime
Dat het bikkelen was op Groenland vanwege de kou wisten jullie al. Maar het werk is ook aardig zwaar, bijvoorbeeld het slepen met materiaalsledes, maar met name het hameren. Daarom verdient het hameren een eigen filmpje. Hierin ook iets meer uitleg over het hoe en wat van de seismiek.

1 reactie

Stoorzender tijdens het seismiek schieten

Video stoorzender
Tijdens het seismiek schieten mag er niks trillen aan de grond, behalve het bronsignaal (de grote moker uit het volgende filmpje). Het is ten strengste verboden om rond te lopen in de buurt van de lijn als er gehamerd wordt. Maar, we hebben helaas niet alles onder controle want af en toe is er wel een stoorzender die roet in het eten gooit, en ons werk tijdelijk stil legt!

reageer!

Speelkwartier en ijsvrij

Video speelkwartier
Afgelopen zondag hebben we onszelf een vrije dag gegund. Die hebben we gespendeerd op de Groenlandse ijskap, waar we veel pret hebben beleefd met sneeuw en ijs!

1 reactie

Vliegensvlugge hondensledes

Video sleehonden
Vandaag waren we aan het werk op de Sandur toen ineens een groep van drie hondensledes voorbij kwam. Alber, onze technicus, pakte vliegensvlug de camera en schoot dit mooie filmpje.

2 reacties

Auto avonturen zonder ZOAB

Video auto
Om bij de meetlocatie te komen met onze instrumenten hebben we een auto, een heuse 4-wheel drive pickup truck. Dit is ook hard nodig, want ookal rijden we over de langste weg van Groenland, het is niet bepaald achtbaans ZOAB. Dat levert natuurlijk avontuurlijke situaties op! Kijk en beleef, hoe wij de auto vast zetten in de sneeuw….

2 reacties

En toen waren er data!

Tussen de filmpjes van Ilja door (zometeen komt er weer een!) even een eerste impressie van onze data van de grondradar. Na wat opstartproblemen van de eerste dagen zijn we nu up-and-running met de grondradar! We lopen gemiddeld 5 kilometer data per dag! Dit plaatje laat een doorsnede van ongeveer 100 meter zien, we hebben ondertussen meer dan 7 kilometer data en daar zal hopelijk nog veel meer bijkomen! (lees verder…)

4 reacties

Volgende pagina »